Ütemadó időzítő modul

Az áramkör egy korábbi ütemadó eszköz mintájára kérszült, de itt a cél a lehető legolcsóbb kialakítás volt. A funkcióit tekintve, a korábbi eszköz programjához képest némi változtatás történt, mivel az volt a kérés, hogy a kikapcsolt szakasz perc alapon legyen beállítható, a bekapcsolt periódus pedig másodperc alapon. Az eredeti programot átírva az újratervezett modulhoz, illetve az ezen igények szerinti módosításokat is elvégezve elkészült a képeken látható ütemadó un. olcsósított, modulos verziója.

Költséghatékonysági szempontból egyoldalas panelre lett kialakítva az áramkör, mivel ezt még jómagam is el tudom készíteni a megfelelő minőségben. Emiatt sajnos az időzítő panel mérete picit nagyobb lett az eredeti elképzelésekhez képest. Kicsit kihasználatlannak is tűnik a felület, viszont az alkatrészek java felületszerelt és a panel alsó oldalán található. A modul 12V DC tápfeszültséget igényel, melyből maga állítja elő az 5V-os stabil feszültséget az integrált áramkörök számára.

A modul harmadik csatlakozási pontja egy nyitott kollektoros kimenet, ami a teljesítménykapcsoló egységet működteti. A teljesítmény kapcsolása érintésvédelmi szempontból külön modulon lett kialakítva. Erre a modulra kerül rá a 230V 50Hz hálózati feszültség, melyet az elektronika relé, illetve triak segítségével kapcsol a kimenetre. Mivel itt rendelkezésre áll állandó hálózati feszültség, egy biztonsági transzformátor segítségével be lett építve egy kis 12V-os tápegység is. A 12V-os oldal galvanikusan le van választva a hálózatról, a transzformátort pedig külön biztosíték védi az esetleges meghibásodás esetére. A vezérlőmodulon már csak a 12V-os feszültség van jelen, mely a felhasználóra nézve nem veszélyes, de a használat során gondoskodni kell a megfelelő szigetelésről.

Természetesen a beépítésnél a tápegység/teljesítménykapcsoló modult megfelelően szigtelve kell elhelyezni a biztonságos üzemeltetés végett és a vezérlőegységet is célszerű valamilyen zárt, műanyag burkolatban elhelyezni.

A beállítás renkívül egyszerű és gyorsan elvégezhető. Az időzítés beállítható tartománya jelen esetben úgy alakul, hogy a bekapcsolt periódus 1-999 másodperc között, a kikapcsolt periódus pedig 1-999 perc között választható meg. Az időalap természetesen igény szerint kérhető az összes kombinációban.

Relés teljesítménykapcsoló modul a kapacitív és nagy teljesítémyű fogyasztók kapcsolására ajánlott. Az olyan induktív, illetve rezisztív tulajdonságú fogyasztók kapcsolása esetén, melyek kis teljesítményűek, célszerűbb a triakos teljesítménykapcsoló egységet használni. Ebben az esetben a kapcsoló triak maximum 8A áramot képes elviselni, – nyilván hűtés mellett – de hűtés hiányában ennek csak töredékét képes biztonsággal kapcsolni. Tehát 200W alatti terhelésekhez ideális.

Az alábbi képen látható a vezérlőegység működés közben.Mivel első darab, így a felíratozás szitázás helyett csak nyomtatott matricákkal készült és a panel sem kapott forrasztásgátló lakkréteget, hanem a készre szerelés végén átlátszó és vastag lakkal lett bevonva az egész áramkör.

P1060616

Itt látható a teljesítménykapcsoló elektronika a tápegységgel együtt. Ez egy néhány wattos motor kapcsolására készült, így a triak még hűtés nélkül is kiválóan képes a fogyasztó megbízható kapcsolgatására a mechanikus relé minden hátrányát kiküszöbölve. A vezérlés és a triakos kapcsolóáramkör között magától értetődő az optotriakkal történő galvanikus leválasztás alkalmazása.

P1060615

Végül egy kép a tesztelésről:

P1060614