24Cxx EEPROM programozó soros portra

A szaunás vezérlő projektemhez szükségessé vált egy EEPROM programozó, hogy a külső I2C buszos memóriát fel tudjam tölteni tartalommal. A memória típusa AT24C64. A programozása a kommunikációra használt I2C buszon történik, extra programozó feszültséget nem igényel. Szétnéztem az interneten, meglátogattam Lancos Ponyprog-gal foglalkozó oldalát is. Korábban már építettem erről az oldalról egy soros PIC programozót, ami a mai napig meg is van, viszont már nem használom mióta az ICD2-t megcsináltam. Ezen az oldalon található a rajzok között többféle programozó és hozzá kapcsolható adapter áramköri rajza is. Letöltöttem az SI-prog rajzát és a hozzá csatlakozó I2C programozó adaptert is. Mivel az volt a célom, hogy hozzájussak rövid időn belül egy egyszerű programozóhoz, amivel a kívánt memóriát fel tudom tölteni adattal, lényegesen leegyszerűsítettem az eredeti kapcsolást.

Az eredeti SI-prog:

Az eredeti hozzá kapcsolható I2C adapter:

A módosítások:

Az egyszerűsített rajzban csak azok az alkatrészek, illetve kötések voltak, melyek a 24Cxx sorozat programozásához szükségesek. Megszületett tehát a legegyszerűbb soros I2C EEPROM programozó. Elsőnek összepókhálóztam és úgy próbáltam ki. Rendben működött. Hogy ne legyen annyira kultúrálatlan és viszonylag normálisan lehessen használni, terveztem neki egy kis panelt DIP8 foglalattal. Az 5V-os tápot egy 78L05 stabilizátor állítja be, jelenlétét egy zöld LED jelzi. Ez csak műveletek alkalmával jelenik meg, nyugalmi helyzetben nincs feszültség az IC-n. A rajzon nem tüntettem fel, nem fontos kiegészítő a LED. Ha mégis szükséges, legalább 1k ohmos ellenállással kell az 5V-ra tenni, mert így minimális áram folyik rajta. A fogyasztás kissé kritikus ilyen szempontból, mert a soros portról nyeri a tápfeszültséget a programozó, valamint, csak egyetlen kimenetről veszi azt egy 1N4148-as diódán keresztül.

Soros portra csatlakoztatva, ICPROG és Ponyprog szoftverrel használható. A nagyobb kapacitású memóriák esetében, ahol a címzéshez már két bájt szükséges, csak az ICPROG működik. Az AT24C64 is ilyen, de például egy 24C01, vagy 24C08 típust még a Ponyprog is tud kezelni.

Felülnézetből:

Alulnézetből (az SCL, SDA, GND lábaknál némi utóforrasztások láthatóak, mert ki lett vezetékelve SMD IC-hez):

P1020989

ICPROG beállítása

Mivel az áramkör a tápfeszültséget a soros portról nyeri, a beállításoknál be kell kapcsolni az “enable MCLR as VCC” opciót. A hardver beállításoknál a JDM programmert kell kiválasztani. Kommunikációs port az aktuális COM port. Interfész Windows API, a kommunikációs vonalak egyikét sem kell invertálni. Ha ezeket a beállításokat alkalmazod működni kell a kiolvasásnak és a programozásnak is.

Kiindulásként felhasznált forrásanyag: Lancos honlapja

Vissza a kapcsolási rajzokhoz