Programozható időkapcsoló (ütemadó)

Frissítés 2012.08.04.

A korábbi ütemadó áramkör teljes átalakításon esett át. Ez nem amiatt történt, mert nem lett volna megfelelő az eredeti konstrukció, de időközben kifogytam az összeszerelésnél használatos 3 digites LED kijelzőkből. Mivel ezeket már nem tudtam sehonnan sem beszerezni, így az áramkört kénytelen voltam áttervezni. A funkciókat tekintve a korábbi konstrukcióhoz képest nem változott sokat a helyzet.

A szoftver természetesen az új processzortípus és kijelző-meghajtás miatt rendesen át lett írva, de az időzítési funkció része alig változott. Tovább finomítottam a nyomógomb kezelő rutinokat, így már teljesen hibamentessé vált a beállítás során a számok léptetése, valamint kényelmesebbé vált a nagyobb értékek gyors beállítása is. További funkcióként bekerült a működésbe az az opció, ami képessé teszi az időzítőt arra, hogy emlékezzen egy áramszünet előtti állapotra, így amikor hirtelen áramszünet következik be, majd az áram visszakapcsolásakor az időzítő ismét elindul, abban az állapotban fog tovább üzemelni, mint amikor leállása előtt. Természetesen az időzítő számláló ilyenkor továbbra is nullázódik és a számlálás előröl indul.

Az új eszközbe olyan kijelzők kerültek, melyek beültetése az általam gyártott kétoldalas panelba nem lett volna megoldható a furatgalvanizlás hiánya miatt, így a NYÁK-okat kénytelen voltam legyártatni hozzá.

Az új konstrukciót már csatlakozókkal szereltem fel, szemben a korábbi tömszelencés kábekivezetésekkel, mert így a bekötéshez nem kell megbontani az időzítő dobozát, így az könnyen üzembe helyezhető bárhol, pillanatok alatt. A 230V-os csatlakozók szabványos, számítógépeknél használatos  tápcsatlakozók lettek, így könnyen beszerezhető hozzá tápkábel, ami manapság már a legtöbb háztartásban is megakad. A fogyasztó oldalon az ellentétes dugóval már nehezebb a helyzet, mert az nem annyira elterjedt, de a legtöbb villamossági boltban lehet kapni ilyen kábelre szerelhető csatlakozót is.

További fejlesztések történtek még az előlapon is, ez már pusztán esztétikai kérdés, de így teljes az időzítő. Következzen néhány kép az új konstrukcióról:

A tápdugós megoldás miatt a régi tápegység már nem fért volna be a dobozba, így a tápegység modul is át lett tervezve. A rögzítésről a két csatlakozó kivezetései gondoskodnak, melyek két oldalról közrefogva tartják a panelt az áthidalások alá csúsztatott, majd leforrasztott kivezetéseikkel. A 3 pólusú csatlakozót hamar leszereltem a vezetékekről és az időzítő panelról is, mert a mozgatás miatt sok kontakthiba volt, így a vezetékek végül mindkét oldalon forrasztva lettek a biztos működés miatt.

Az időzítő modulra egy másodperc és egy perc alapú időzítő program is lett írva, így rövidebb és hosszabb időzítésekhez is használhatóak, de persze adott példány csak perc, vagy csak másodperc alapon tud működni.

Eredeti cikk 2011.07.03.

Ez egy olyan időkapcsoló automatika, mely a rajta áthaladó 230V-os hálózati feszültséget programozott ideig engedi keresztülhaladni a fogyasztó felé és programozott ideig lekapcsolva tartja.

A bekapcsolt és kikapcsolt állapot időtartamát 1-999 perc között lehet megadni. A két érték egymástól függetlenül, külön-külön beállítható, kijelzésük is külön lett megvalósítva két darab, három számjegyből álló, 7 szegmenses LED kijelzőn. A készülék, a beállított értéket áramszünet esetén is megőrzi. Az időzítést a ‘START’ gomb megnyomásával lehet elindítani, majd ugyancsak ezzel a gombbal bármikor megszakítható a folyamatban lévő időmérés. A ‘BEÁLLÍT’ gomb megnyomásával elsőként a bekapcsolási időtartamot lehet beállítani, ismételt megnyomásával adható meg a kikapcsolt időtartam, majd az újbóli megnyomásával kerül mentésre a két beállított érték és a készülék készenléti állapotba kerül.

A beállítás menetét az alábbi videó szemlélteti:

You need to install or upgrade Flash Player to view this content, install or upgrade by clicking here.

Két állapotjelző LED ad tájékozódást a készülék működéséről. A ‘Készenlét/aktív’ LED zölden világít, ha a készülék csatlakoztatva van a hálózati feszültségre. Időzítés alatt ez a LED villog. A vörös LED a kimenet állapotáról ad visszajelzést. Ha világít, a kimenetre rá van kapcsolva a 230V hálózati feszültség.

Felépítés

A készülék felépítésekor figyelembe lett véve az egyszerű kezelhetőség és univerzális felhasználhatóság, valamint a kompakt kivitel. Az időzítő lényegi része egy PIC16F818-as mikrovezérlőben található. Az ebben lévő program végzi el a működéssel kapcsolatos feladat 90%-át. Négy nyomógombot kezel, két programozott kimenettel rendelkezik, valamint a kijelző működtetését is ellátja. A LED kijelzők multiplex módon működnek, viszont a BCD-7 szegmens átkódolását külső IC végzi. Ennek a megoldásnak annyi célja van, hogy némiképp egyszerűsiti a szoftvert és a mikrovezérlő ideje nagy részében mással is tud foglalkozni, mint a kijelző vezérlésével. A 4 bites BCD kódot a kontroller egy 7 szegmensre kódoló IC-nek küldi. Az IC közvetlenül meghajtja a LED kijelzőt. A LED-ek anódját szegmensenként tranzisztorok kapcsolják. A kapcsolótranzisztorokat a mikrovezérlő egy 74HC138 3-ról 8-ra dekódoló IC-n keresztül működteti, ezzel is csökkentve a felhasznált portlábak számát.

A tápláláshoz szükséges feszültséget a bejövő hálózati feszültségből egy NYÁK trafó veszi le, majd egy egyszerű egyenirányítón, lineáris stabilizátoron keresztül jut a vezérlőmodulra a stabil 5V. A relé 12V-ról működik, helye a tápegység modulon lett kialakítva. Helyes bekötés esetén a fázis szakítja meg.

A nagy beállítási intervallumnak köszönhetően több órás időzítések is megadhatóak perc formátumban. A legalacsonyabb beállítható érték 1 perc, a legnagyobb pedig 999 perc, ami 16 óra, 39 perc időtartamot jelent. A készülék szinte bárhol alkalmazható, ahol fogyasztók szakaszos, időszakos működtetésére van szükség.

Néhány kép

Pár kép a szerkezet belsejéről, valamint dobozba szerelve:

Vissza a kapcsolási rajzokhoz