Akkumulátortöltő, illetve szünetmentes tápforrás 12V-ra

Nagy népszerűségnek örvendenek a különféle zselés akkumulátorok melyeket
elterjedten használnak, de főként,biztonságtechnikai berendezésekben alkalmazzák őket arra az esetre ha kiesik a  hálózati tápellátás. Tűzjelző és vagyonvédelmi rendszereknél pedig nem utosó  dolog a szünetmentes tápegység kérdése.

Leírás

Ez egy rendkívül egyszerű kis töltésvezérlő áramkör. A hálózati feszültséget letranszformálva egyenirányítva és némiképp megszűrve rákapcsoljuk egy LM317-es változtatható feszültségű stabilizátor IC-re. Két ellenállás segítségével beállítjuk a kimeneti töltőfeszültséget. Fontos! Az ellenállásosztóhoz viszonlag pontos, kis szórású ellenállások
szükségesek. Nagyobb szórású ellenállások alkalmazása esetén az azonos típusokat válogatni kell. Potmétert, trimmert potmétert ne használjunk a kimeneti érték beállítására, mert a benne lévő ellenállásréteg kopása, elhasználódása esetén értéke hirtelen változhat ami magával vonja a kimeneti feszültség változását is és egy káros következményekkel járhat mind a táplálandó áramkörre, mind az akkumulátorra nézve. A kimeneten beállítva a pontos feszültségértéket egy diódán keresztül kapcsoljuk rá a tápra az akkumulátort és a terhelést. A feszültségbeállításnál figyelembe kell venni, hogy a soros diódán még 0,7V esik. Tehát a stab. IC kimenetén 14,4V körüli értéket kell beállítani.

Ebből az akkun már csak 13,7V  jelenik meg. Ez a feszültség már elegendő a töltéshez. A legtöbb zselés  akkumulátor töltőfeszültsége általában 13,5V és 13,8V között van. Ha túl alacsony a feszültség akkor nem töltődik megfelelően az akkumulátor, ha viszont túl magas ez a feszültség akkor gázképződés jöhet létre amitől az akku oldala megpúposodik, de nem ritkán fel is robbanhat a benne  keletkező gázok nyomásától. Ezért vigyázni kell a határértékek betartására. A  zselés akkumulátorok rövid ideig tölthetőek nagyobb feszültséggel, de akkor már impulzusos, vagy szakaszos töltésről beszélünk.

Szünetmentes tápok esetében folyamatos töltésről beszélünk.  Az akkumulátor fogyamatosan kapja a töltőfeszültséget, ezzel a hálózati  üzemben az áramkörben gyakorlatilag pufferként működik. Mikor a hálózat  elmegy, a töltés megszűnik, viszont a pufferben tárolt töltések (akku) tovább  biztosítja a tápellátást a rákapcsolt áramkör számára. Akár egy nagy pufferkondenzátor amíg van benne töltés.  A soros dióda megakadályozza hogy feszültség jusson vissza a 317-es áramkörre és a felesleges veszteségek ellen is véd. Az akkumulátor elé mindenképp szükség van egy biztosíték beépítésére is, az esetleges rövidzár kivédésére. Ugyanis, ha a fogyasztó, vagy a tápáramkör kimenete zárlatos lesz egy akkumulátoron akár 50A áram is átfolyhat a kapcsol között ami könnyen kárt okozhat. Az áramkör építésénél figyeljünk oda a megfelelő szigetelésekre.

A képen látható hűtőbordától kissebb darab is bőven elég, csak azért raktam ekkorát, mert ilyenből van pár darabom.

Mivel folyamatos töltésről van szó, így töltöttségjelző áramkört felesleges beépíteni. Esetleg egy alacsony feszültséget jelző LED-del érdemes kibővíteni a tápegységet, de ez mondjuk kialakítható a táplálandó áramkörön is.

Vissza a kapcsolási rajzokhoz