PIC programozó PIC16Fxx, PIC16F87x, PIC12C50x mikrokontrollerekhez

Az építés előtörténete

Elérkezettnek láttam az időt egy PIC programozó építésének, mivel szerettem volna egy PIC vezérelt áramkört összerakni. Némi keresgélés után összegyűjtöttem jópár kapcsolási rajzot, majd elkezdtem válogatni közöttük. Elsőként egy külső tápegység nélküli áramkör összeszerelése mellett döntöttem, mivel nem akartam sok időt rászánni a dologra. Gondoltam majd egy külön projekt keretében építek valami komolyabbat és egyenlőre megteszi egy egyszerűbb is.

A beüzemelés viszont nem volt egyszerű. Hosszas próbálkozás után úgy döntöttem, hogy más megoldás után nézek. Mint kiderült az íráskor kevés tápfeszültséget kapott a PIC, így a program beírásához nem voltak meg a feltételek, amúgy olvastatni tudtam vele.

Ekkor már komolyabban foglalkoztatott a téma és a jelenlegi PIC áramkörös projektemet el kellett tenni kis időre míg sikerül normális programozót találni. Szintén próbáltam egyszerűbb megoldások között keresgélni, de már csak a külső tápegységgel ellátott programozó áramkörök jöhettek szóba. Ekkor döntöttem úgy, hogy ezt az egyszerűnek mondható SI-Prog áramkört építem meg. Több szoftverrel is kompatibilis, valamint az eredetileg hozzá készült PonyProg nevű szoftvere is rendkívül sokrétű és sokféle PIC-et támogat. A próbaverzió összeépítése után örömmel tapasztaltam, hogy problémamentesen működik a dolog.

A kapcsolási rajz:

Építés

El is kezdtem szépen a NYÁK lemez tervezését. A terv annyira jó lett, hogy az áramkör meglepően kis helyen is elfért. Némi változtatásokat azért itt is belevittem a dologba, de csak saját kényelmi megfontolásból. Mikor a NYÁK kész lett, az alkatrészeket átpakoltam a már friss és végleges panelra.

Az eredeti rajzhoz képest annyiban tértem el, hogy a PIC helyét nem IC foglalatokkal alakítottam ki, hanem csupán egy 5 pólusú csatlakozóval. A csatlakozóhoz illeszkedő dugasz pedig egy kis adapterkártyán kapott helyet ami bármikor leválasztható az áramkörről. A kis adapterkártya csupán a főáramkörből hiányzó IC foglalatot tartalmazza. Ez a megoldás azért tűnt jónak, mivel ez a programozó több PIC típust is képes programozni, így az egyes eltérő tokozású PIC-ek külön-külön, egy kis adapter segítségével csatlakoztathatóak a programozó áramkörre. Ezzel, maga a főáramkör egyszerűbb, kisebb helyen elfér, és a dobozolása is egyszerűbb.

Három adaptert kell készíteni az áramkörhöz, a következő szériák számára: PIC16Fxx, PIC16F87x, PIC12C50x. Figyelem! Az eredeti leírása szerint a PIC12Cxxx típusú mikrovezérlők programozásával probléma lehet, annak ellenére, hogy a PonyProg is támogatja.

Én egyenlőre csak a PIC16Fxx szériához tartozó adaptert építettem meg, mert most erre volt szükségem, de ha később újabb igényeim lesznek és a további két szériából szeretnék programozni, akkor már csak az adaptert kell elkészítenem.

Az áramkör az első programozás alkalmával sikeresen szerepelt, minden jól működött. Fel is programoztam az első PIC-et vele, majd kis időre elpakoltam a szerkezetet. Később vettem egy kisebb műanyag dobozt, amibe aztán beépítettem az egészet, kultúrált módon, csatlakozókkal, ahogy illik.

Ezt a programozó áramkört minden kezdőnek ajánlom aki PIC programozásba szeretne belefogni, de még nincs programozója. A felépítése egyszerű és különösebb élesztési procedúrát nem igényel, valamint olcsón kihozható.

 

Forrás: http://www.lancos.com/prog.html

Innen letölthető a PonyProg legújabb változata, valamint rengeteg adapter és kiegészítő kapcsolási rajza és leírása.

Vissza a kapcsolási rajzokhoz