Fixen programozott ütemadó

Frissítés 2012.08.04.

Némi továbbfejlesztés eredményeképp létrejött egy új modell. Az alapfeladat ugyanaz, ütemesen kapcsolni egy fogyasztót – jelen esetben egy villanymotort –  be, ill. ki. A bekapcsolási időtartam továbbra is fixen programozott, ami jelen esetben 7 és 14 másodperc. A kikapcsolt állapotban eltöltött idő viszont beállítható egy potméter segítségével 0 és 3 perc között bármilyen időtartamra.

A bekapcsolási időből azért van kétféle, mert az időzítő 12 és 24V-ról is egyaránt működtethető, de 24V-on jobban hajt a rákapcsolt motor, mint 12V-on. Ezért, ha az időzítő tápfeszültsége 12V, akkor a bekapcsolással töltöt idő 14 másodperc. 24V-os tápellátás esetén ez megfeleződik, mivel a motor kétszer akkor energiával működik, így a végzett munka nagyjából azonos. Az időzítések kiválasztását az időzítő magától teszi meg, attól függően milyen értékű feszültséget kap a bemenetén. A szabályozás nem lineáris, hanem egy programozott feszültségszintnél vált át.

A készülék a skála miatt egy egyszerűbb nyomtatott előlappal is le lett látva.

***

Korábban írtam:

Ez az áramkör egy egyszerű felépítésű, fixen programozott időkapcsoló. Tápfeszültség alá helyezve azonnal működni kezd és a beprogramozott időre bekapcsolva, majd kikapcsolva tartja a kimenetét. A bekapcsolt és kikapcsolt szakasz időtartama külön meghatározható, de csak programozással változtatható meg, felhasználói beavatkozásra nincs lehetőség.

A kimeneten nem mechanikus relé, hanem egy közepes teljesítményű MOSFET végzi a fogyasztó feszültségre kapcsolását. Az áramkör 8-24V-os feszültségtartományban képes működni, kimenetén a tápfeszültségét kapcsolja be, vagy ki. Eredetileg 12 és 24V-os DC motorok vezérlésére lett kifejlesztve, de más fogyasztók kapcsolására is használható.  Működés közben, a bekapcsolt állapotot egy vörös LED jelzi. A bemenet szabványos 2,1mm-es DC tápcsatlakozóval van szerelve, így a legtöbb adapterrel és tápegységgel kompatibilis, illetve beépített biztosíték gondoskodik az esetleges kimeneti zárlat során keletkező túláram védelemről. A kimenet 1 méteres, kéteres vezetékkel lett készítve, melyre a fogyasztó közvetlenül, vagy tetszőleges csatlakozóval ellátva beköthető.

Az induktív fogyasztókra jellemző önindukciós hatás miatt a kimenet nagyteljesítményű inverz védődiódával lett ellátva.

Elsősorban olyan helyre ideális, ahol nem szükséges az időzítési paraméterek beállítása, illetve elegendő egyetlen fixen beállított bekapcsolt és kikapcsolt állapot folyamatos ismétlése, illetve a fogyasztó is megfelelően kis feszültségtartományban (8-24V) üzemel.

Néhány kép az áramkör építéséről és a készre szerelt ütemadókról:

A képen látható készülék utánépítése megrendelhető!

Vissza a kapcsolási rajzokhoz