Futófény 21 triak kiemenettel LED lámpákhoz

Egy újabb futófény áramkört készítettem, ezúttal 21 LED lámpa vezérléséhez. Az áramkör 10 előre programozott futási mintázatot ismer, melyek nem beállíthatóak, hanem bekapcsoláskor az első programtól indulva futnak végig egymás után, majd a 10 program végeztével kezdődik az egész folyamat előről. Az áramkör két bemenettel rendelkezik, ami bárhogy programozható, jelen esetben az egyik engedélyező/tiltó, a másik pedig egy aszinkron bekapcsoló bemenet.

Az engedélyező/tiltó bemenetet összezárva az áramkör bekapcsol, ellenkező esetben minden funkció tiltva van, a vezérlés készenléti állapotban van.

A második bemenet egy aszinkron lámpakapcsoló bemenet. Ezt összeszárva az aktuális program futása félbeszakad és az összes kimenet azonnal bekapcsol. Ha a bemenet kontaktja bont, a lámpák kialszanak, a futófény ismét elindul az első programtól. Tiltott állapotban az aszinkron lámpakapcsoló bemenet hatástalan, csak a futófény futása alatt működik.

A programot egy PIC12F675 mikrovezérlő tárolja és futtatja. A panelen helyet kapott egy AC/DC tápegység is a hálózatról való táplálás egyszerűsítése miatt. Ez biztosítja a vezérlés számára a tápellátást. A 21 kimenet optotriakkal lett kialakítva, illetve kimenetenként 1A-es triakkal lett megerősítve, mivel az optotriak kapcsolási teljesítménye éppen határeset a 230V-os LED lámpák kapcsolásához, viszont az említett triakokkal már bőven elegendőek a fogyasztók kapcsolására. A nagyobb áramú triakokkal már 1-3W-os LED lámpák meghajtása gond nélkül működik.

Ez a futófény egy lépcsőfeljáró LED világítását fogja vezérelni. Az engedélyező/tiltó bemenetet egy alkonykapcsoló vezérli, így a futófény csak este kapcsol majd be és pirkadatik üzemel. Az aszinkron bemenetet pedig mozgásérzékelő fogja kapcsolni. A mozgásérzékelő jelzésekor – ha valaki a lépcsőn közlekedik – az összes lámpa bekapcsol, ha viszint senki sem tartózkodik a lépcső környezetében a futófény funkció üzemel.

A kimenetek száma, a futási mintázatok és a bemenetek funkciója egyedi igények szerint lettek kialakítva.

Néhány kép a kész áramkörről:

 

 

 

Vissza a kapcsolásokhoz