Alfra 40RQ mágnestalpas fúrógéphez vezérlőelektronika

Az irányváltós mágnestalpas fúrógép elektronikájának sikeres megépítését követően elkészítettem az irányváltó nélküli változatokkal kompatibilis vezérlőegységet is. Az RQ gép működése gyakorlatilag egy dologban tér el az RLE típustól, ez pedig az, hogy az RQ fúró csak egy irányban hajtja a motort, míg az RLE két irányban képes forogni.

A többi funkció gyakorlatilag itt is azonos, két fokozatban kell kapcsolni a mágnestalpat, valamint gombnyomásra kell inditani, ill. megállítani a motort. A gyártó valamilyen oknál fogva két darab egymás fölé épített kétoldalas panelen oldotta meg ezt az áramkört is. Igaz én ebben az esetben is átterveztem az egészet, így teljesen egyedi vezérléssel valósítottam meg ugyanazt a feladatot, csak éppen nekem sikerült az egészet egy darab egyoldalas NYÁK lapra megépíteni.

A csatlakozók és rögzítőfuratok azonos helyre kerültek, mint a gyári panelen eredetileg vannak, így minden kábel probléma nélkül elér a megfelelő helyre és a furatok is illeszkednek a csavarozási pontokhoz. Az áramkör teljes mértékben kompatibilis a gyári vezérléssel.

A panelen némi utómunkát kellett végezni, ezért az átkötés és a néhány hiányzó alkatrész az áramköri lap alsó oldalán. Mivel első verziós a panel és a hiba sem túl súlyos, úgy gondolom még belefér a javítás új panel gyártása nélkül. A hibákat javítva így a következő példány már 100%-os lesz.

Néhány kép az első változatról:

 

 

 

Vissza a kapcsolásokhoz