Futófény vezérlés több parkolós autóbeállóhoz

Ez egy újabb, szintén egyedi igények szerint kialakított futófény áramkör. Az áramkör 49 db lámpa vezérlését végzi egyedi logika alapján. A lámpák elhelyezkedését a sárga LED visszajelzők szemléltetik.

A helyszín két férőhelyes garázsból és egy a garázsok mellett kialakított parkolóhelyből áll, illetve egy kapuból, valamint az ezeket összekötő utakból. A kaputól kiindulva az út háromfelé ágazik el, egy-egy út tart a két garázs felé, egy pedig a vendégek részére kialakított parkolóhely irányába. Az utak mindkét szélén párban lámpák vannak elhelyezve. Ezen lámpák vezérlését kellett úgy megoldani, hogy azok a sötétben, a fények futási mintázattal kivilágítsák a helyes útirányt.

Az áramkör ézékelők segítségével tudja, hogy melyik hely üres és a kapun történő áthaladáskor bekapcsoló fényeket az üres parkolóhely felé irányítja, így az útnak mindig csak az a szakasza lesz kivilágítva, ami üres parkolóhelyhez vezet. A lámpák elredezéséből adódóan a kapcsolási mintázatok gyakorlatilag semmilyen látszólagos sorrendi logikát nem követnek, a futási mintázat csak a megfelelő alakzatban elhelyezett lámpák esetén rajzolódik ki. Egyes lámpák másik útszakasz lámpáival közösen működnek, azaz vannak az áramkörben olyan lámpák, melyek adott esetben kettő, vagy három útvonal esetében is azonosak.

A lámpák kapcsolását optotriakokkal működtetett nagyobb teljesítményű triakok végzik. Minden kapcsolt lámpa 230V hálózati feszültségről működik, így a gyengeáramú részeket csak így lehetett galavanikusan elválasztani a hálózati feszültség alatt lévő egységektől. A vezérlőelektronika kettő darab egymás fölött elhelyezett panelből áll. Az alsó panel a 230V-os áramköri egységeket tartalmazza. Itt találhatóak a triakos kapcsolóáramkörök és az optotriakok. Az optotriakok bemenetei vezetékekkel, szalagkábelben rendeződve egy 50 pólusú csatlakozóban végződnek. Ez a csatlakozó a vezérlőmodul kimenetére csatlakozik. A csatlakozós, vezetékelős megoldásnak nagy előnye, hogy a különböző kimenetek tetszés szeinti sorrendbe rendezhetőek, illetve a két modul egymástól könnyedén szétválasztható, így azok szerelése külön-külön sokkal kényelmesebb, mintha merev átkötésekkel csatlakoznának össze, ami ráadásul nem is bontható szét.

A vezérlőegység központi része egy PIC18F242 mikrokontroller. Ide futnak be az érzékelők jelei, innen jönnek ki a 49 kimenet állapotát beállító adatok, illetve ide kapcsolódnak az egyéb kezelőszervek, gombok, kijelzők, visszajelző LED-ek.

A program három különböző futási mintázatot tud megjeleníteni bármelyik útvonalon, illetve a futási mintázatok sebessége három lépcsőben szabályozható. A programban a futási sebességet és futási mintázatot a gombok és kijelzők segítségével lehet beállítani. Az útvonalak kiválasztását az érzékelők állapota határozza meg a következők szerint:

  • Ha mindkét garázs üres és/vagy a vendégparkoló is üres, akkor fények a két garázsbeálló irányába kezdenek párhuzamosan futni.
  • Ha az egyik garázs és/vagy a vedégparokló üres, akkor a fények az üres garázs felé futnak.
  • Ha mindkét garázs foglalt, a fények a vendégparkoló irányába futnak még akkor is, ha az foglalt, feltehetően ott több parkolóhely van kialakítva.

A vendégparkolónál nincs érzékelő elhelyezve, ellenben a két garázsban igen. Az érzékelők a padlózatra vannak szerelve, a föléjük álló járművet induktív elven, a környezetük mágneses terének megváltozása alapján érzékelik. Tápellátásukat a központi vezérlő biztosítja. Az érzékelőkben két LED található, ami a helyes üzemi állapotot jelzi. Pirosan villog, ha aktív helyzetben van, de nem érzékel járművet, zölden világít, ha járművet érzékel. A megoldás előnye az infrával szemben, hogy élőlényekre (kisállat, nagyobb testű kutya, ember) nem érzékeny, így a háziállatok nem tudják megzavarni a működést és nem keletkezik indokolatlan jelzés.

A fényeket a kapun áthaladó jármű indítja el, a fényjáték a programozott idő leteltével automatikusan kikapcsol. A program írásakor a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a látszólag sorrendben futó lámpák a kontroller több regiszterében tárolt adatok szerint kapcsolnak be, vagy ki. A regiszterekben tárolt adatok teljesen másként vannak szervezve, mint ahogyan a lámpák a valóságban elhelyezve, így a mintázatok lépései között semmilyen összefüggés nincs. További nehézség, hogy három különböző mintázatot kellett megvalósítani, ráadásul három féle működési helyzetre. A három fokozatban állítható futási sebesség már csak hab volt a tortán :) Szerencsére minden lépést sikerült leprogramozni, természetesen a többször előforduló lépések a programban csak egyszer szerepelnek, a mikrovezérlő optimális memória-kihasználtságának érdekében.

A LED visszajelzőkre a fejlesztés során nagy szükség volt, mivel az áramkör terepen nem volt tesztelhető, illetve ezen LED-eknek megmaradt az a funkciója, hogy beállítás esetén azonalli előnézeti lehetőséget biztosítanak, illetve hiba esetén azonnal látható, hogy az áramkör nem vezérli az adott kimenetet, vagy pedig a lámpa nem működik rendesen, esetleg nincs jól bekötve.

A kész vezérlőről alább látható néhány fotó.

Vissza a kapcsolási rajzokhoz