Quartz órajlegenerátor

Talán ez a legegyszerűbb felépítésű quartzra épülő jelgenerátor. Az órajel frekvenciáját a beépített kristály értéke határozza meg. Ha csak néhány megahetzes négszögjelre van szükségünk, egy ilyen áramkörrel olcsón előállíthatjuk azt. Az általam épített változat 2004.4.13-án készült még az akkori kézzel rajzolós megoldással.

A két lényegi alkatrész rajta a rezonátor és egy 6db invertert tartalmazó 74LS04-es TTL logikai IC. A kapcsolási rajzon látható, hogy az első két invertetkapu az oszcillátor részét képezi, a harmadik kimenetre kapcsolt kapu pedig némi jelformálást és meghajtást végez. A kimeneten TTL szintű logikai jel jelenik meg.

A kapcsolási az IC határfrekvenciájáig alkalmazható, többfajta kvarcrezonátorral is. Alacsonyabb frekvenciákon az ellenállásértékeket és a kondezátor értékét elképzelhető, hogy változtatni kell a stabil működés miatt. Az áramkört eredetielg egy 20MHzes kristállyal építettem meg, de volt már benne 16, illetve 8MHz-es rezonátor is. A tápfeszültség természetesen 74LS sorozat esetén csak stabil 5V lehet. Az inverter IC C-MOS változatra is cserélhető.

Vissza a kapcsolási rajzokhoz