Infravörös közelítéskapcsoló és LED meghajtó

Ennek az áramkörnek egyetlen feladata van. Az érzékelőit megközelítve kb. 5cm-re be kell kapcsolnia két LED-ekből álló csoportot, majd újabb közelítésre ki kell őket kapcsolni. Érdekesség, hogy a ki-, és bekapcsolás késleltetéssel működik, azaz a LED-ek nem hirtelen alszanak ki, hanem lassan elhalványulva.

Működési leírás

Közeledés érzékelőt elég sokféle módon lehet készíteni. Ebben az esetben egy infravörös megoldást választottam. A kapcsoló egy LM567-es hangdekóderen alapszik. Ez a dekóder IC saját RC oszcillátorral rendelkezik. Működése egyszerű. Az oszcillátora rezeg egy adott frekvencián, ha a bemenetére azonos frekvenciájú jel érkezik, a kimenete átbillen, és egészen addig úgy is marad amíg a bemeneten jelen van a belső frekvenciával megegyező frekvenciájú jel.

A belső oszcillátorból egy tranzisztoron keresztül egy infravörös LED-re csatoltam a jelet ami aztán azt kisugározza. Az érzékelő egy infravörös tartományban működő fototranzisztor. Ez veszi majd a jeleket. Az adó és a vevő egymás mellett kerülnek elhelyezésre. A kisugárzott jel, ha visszaverődik egy közeledő tárgyról és az intenzitása is elég erős, akkor a fototranzisztor segítségével ismét elektromos jelekké alakul, majd az IC bemenetére kerül. Ezt követően az IC-n belül történik egy gyors összehasonlítás a belső frekvenciával. Mivel a saját oszcillátorjelét kapja vissza az áramkör így a frekvencia azonos lesz és a kimenet átbillen. A kimenet egy invertálás után a CD4013-as flip-flop áramkörre kerül. Itt a clolck bemenetre kapcsolva a tároló átbillen, majd egy késleltetőn keresztül resetelődik. Ezzel gyakorlatilag mindig állandó szélességű impulzus fogja vezérelni a következő flip-flop-ot ami aztán a be- és kikapcsolást végzi. Az utolsó tároló úgy van kialakítva, hogy egy impulzusra H szintre állítja a Q kimenetét, egy következőre pedig ismét L szintre. Ezt a kimenetet egy módosított tranzisztoros kapcsoló segítségével kicsatoltam további két tranzisztorra. Első tranzisztoros kapcsolón valósul meg a késleltetés a másik kettő pedig csak meghajtja a LED-eket.

Építés

Az érzékelők külön panelen kerültek kialakításra a pontosabb elhelyezhetőség érdekében. Az áramkör nagy része felületszerelt alkatrészekből áll. 9-15V közötti tápfeszültség tartományban használható. A tápellátás csatlakozása úgy lett kialakítva, hogy párhuzamosan továbbítható a két tápvezeték, így több ilyen modul táplálása is megoldható egyetlen tápegységgel, mindenféle tákolmány megoldás elkerülésével.

Vissza a kapcsolási rajzokhoz