Flyback készenléti tápegység

Egy egyszerű kapcsolóüzemű flyback tápegység másolatát építettem meg. Ez a kapcsolás alkalmas arra, hogy önálló tápforrásként szolgáljon vezérlőáramkörök táplálására, esetleg kis teljesítményű fogyasztók működtetésére.

Működési leírás

Hát ez nem lesz valami terjedelmes, ugyanis keveset méregettem az áramkörben és azt is már jó pár hónappal ezelőtt tettem meg, mint ahogy írom ezt a cikket. Annyit érdemes erről a tápról tudni, hogy a kimenetén 26,7V feszültség mérhető üresjáratban, terhelve ez természetesen lentebb esik, de csak 1-2 voltnyit. 24V-os fogyasztók táplálására ideális, ez különösebb stabilizálás nélkül is lehetséges. Terhelni méréseim szerint nem igazán lehet, dehát ez nem is egy erőmű, hanem csak egy készenléti táp. Kb. 700mA-t képes adni úgy, hogy még nem kezd el esni a szekunder oldal feszültsége. Tehát vezérlések és esetleg néhány hűtőventilátor tápellátását tökéletesen tudja biztosítani.

Olyan környezetben célszerű alkalmazni, ahol már eleve egyenirányított hálózati feszültség is rendelkezésre áll, így a meglévő áramkör jelentősen egyszerűsödik. Eredetileg is ilyen környezetben működött a mintapéldány, a 230V AC feszültséghez szükséges szűrőket, egyenirányítót és védelmi megoldásokat már csak én terveztem hozzá az áramkörhöz.

A trafó 200:6 arányban van tekercselve. A szekunder oldalon emlékeim szerint 18 menet van, a primer oldalt nem bontottam vissza, de az arányszámok segítségével annak a menetszáma is könnyen meghatározható. Magáról a trafóról ennyi információm van, sem beszerzési forrást, sem további adatot nem tudok adni ezzel kapcsolatban. Valahonnan kínából származik az szinte biztos.

És akkor íme a kapcsolási rajz, az eredeti áramkör visszafejtése:

Ennek a kapcsolásnak talán az a roppant nagy előnye, hogy filléres alkatrészekből megépíthető. Egyedül a FET ami kissé drága hozzá, de ez is csak néhány száz forint. Ott célszerű alkalmazni, ahol már helyben adott a hálózati egyenirányított feszültség.

Egy általam készített példány:

Vissza a kapcsolási rajzokhoz