Az új MPLAB X bemutatása

A Microchip MPLAB IDE fejlesztőkörnyezete alapvetően egy Microsoft centrikus fejlesztés, mely csak Windows operációs rendszereken hajlandó futni. Macintosh és Linux felhasználók számára abszolút nem biztosított a cég alternatívát, így marad a VirtualBox, vagy Wine a program futtatásához. Természetesen a szabad forráskódú programok fejlesztői, nem voltak tétlenek és saját mikrokontrolleres fejlesztőkörnyezetet hoztak létre a Linux felhasználói számára. Több ilyen próbálkozás is volt, a mindmáig talán legismertebb ilyen a Piklab projekt. Ez egyébként egy elég jól használható alkalmazás, elég sok vezérlőt támogat és gond nélkül kezeli a népszerű programozókat is (Pickit, ICD). Ezzel a programmal egyetlen gond csupán annyi, hogy nem annyira naprakész, mint az MPLAB. Ez érthető is, mivel nem a Microchip fejleszti. De most térjünk vissza az MPLAB-hoz!

A Microchipnél felismerték azt, hogy egyre nagyobb teret nyernek a nyílt forrású rendszerek, valamint elég jelentős azon felhasználók száma, akik nem Windows rendszert használnak. Feltehetően ilyen okból kezdték el az MPLAB átalakítását úgy, hogy más operációs rendszereken is futtatható legyen. Ennek eredményeként 2010 végére elkészült egy újfajta fejlesztőkörnyezet, mely az MPLAB X nevet kapta. Jelenleg 2011 februárja van és a béta 4 változat már elérhető a Microchip honlapján. Gondoltam kipróbálom mit tud az új MPLAB, így letöltöttem és telepítettem. Alább leírom a telepítés folyamatát és a tapasztalataimat, remélve, hogy sokaknak segítek majd ezzel, az első lépések megtételénél.

Az MPLAB X telepítése

A gyártó honlapján részletes telepítési útmutató található minden fajta telepítőállományhoz. Ami számomra kicsit vicces, hogy a letöltőoldalt megynyitva rögtön egy magyarázó videó lejátszása indul el, bemutatva a telepítés folyamatát Windows rendszerre. Végül is egy Java setup exe és egy MPLAB X setup exe dupla kattintással történő telepítése bonylult folyamat… Éppen ezért az elhanyagoltabb részek ismertetéséhez szeretnék kicsit több segítséget adni magyar nyelven. A Linuxos telepítés sem valami extrém bonylultságú, de azért némileg több ismeretet igényel.

Első körben le kell töltenünk a Microchip honlapjáról a megfelelő telepítőállományt. Esetünkben ez egy 220MB körüli mplabxidebeta32.bin nevű állomány lesz. A telepítést egyébként LinuxMint alatt végeztem, mivel ez egy bináris állomány, elvileg a legtöbb linuxon futtatható, de letölthető deb és rpm változat is. A gyártó egyébként Ubuntu 9.10, 10.4 (32-bit) és más hasonló Fedora, Debian és openSuse rendszereket javasol. Mivel a LinuxMint lényegében Ubuntu, így természetesen az is megfelelő.

A letöltés befejeztével, a bin fájl esetében engedélyezni kell a rendszernek, hogy futtathassa azt. Ezt a fájl tulajdonságainál tehetjük meg, vagy a következő paracs segítségével:

chmod +x mplabxidebeta32.bin

Ha ezzel megvagyunk, akár már telepíthetjük is gépünkre a friss szoftvert, de célszerű még egy dolgot megvizsgálni. Ez pedig a Java támogatás megléte, ugyanis egy Java alapokra épülő alkalmazásról van szó, így szükséges a futtatáshoz a megfelelő Java keretrendszer megléte. Sokan 64 bites rendszert használnak már, viszont az MPLAB X csak 32 bites könyvtárakkal rendelkezik. Tehát általában a 64 bithez szükséges Java sok esetben megvan, de a 32 bites nem mindig része az operációs rendszernek. A csomagkezelőben tehát ellenőrizni kell, hogy a legfrissebb Java telepítve van-e, valamint a 32 bites csomagok is fel vannak-e telepítve. Ha valami hiányosságot tapasztalunk, azt pótolni kell. A gyártó ezzel kapcsolatban annyit ír, hogy telepítve legyen a sun-java6-jre csomag. Az OpenJDK-t használóknak pedig annyit, hogy nem tesztelték vele az MPLAB X-et. Ha a Java rendben van, akkor jöhet az MPLAB X telepítése. Terminálban adjuk ki a következő parancsot:

sudo ./mplabxidebeta32.bin

A root jelszót megadva, elindítunk egy Windowsos társához hasonló elven működő grafikus telepítőt, mely néhány lépésben végigvezet a folyamaton. Az MPLAB X az /opt/microchip/mplab_ide/ helyre kerül, valamint a saját profil tárolásához létrehoz egy rejtett mappát a személyes mappában /.mplab_ide néven. A telepítő varázsló tevékenységét befejezve, kiléphetünk a terminálból is és ezzel készen is volnánk.

Első tapasztalatok

Nem tudom, ki mennyire figyelte meg a programot, de nekem úgy tűnik, mintha egy Java alapokra helyezett Windows programot futtatna az ember. A kezelőfelület tipikus Java kinézet, engem leginkább az Abev-java programra emlékeztet, ha a beállításokban böngészek. Volt szerencsém néhány hibaüzenethez is, azok viszont tipikus Windows stílusban jelentek meg a Linux ablakerettel. Hát kissé érdekes, amolyan hibrid program. Persze ez még nem jelent semmit. A menürendszer és a projektek létrehozása, valamint az egész kezelőfelület teljesen át lett alakítva. A régi projektfájlokat támogatja, lehet belőlük új X projekteket készíteni. Ehhez a projektvarázsló elegendő segítséget ad. Kásőbb erről is írok majd részeltesen.

Komolyabban még nem merültem bele a program használatába. Mivel ICD2 programozóm van és első ránézésre probléma adódott a felismerésével, így a jövőben azzal fogok foglalatoskodni, hogy valahogyan kommunikálásra bírjam az ICD2-t az új MPLAB-al. Szóval még marad azért a Wine, meg a Piklab, de idő kérdése és ezek a dolgok is rendeződni fognak. A weblapot olvasgatva elég haszos how-to készül, de még sok téma nincs megszerkesztve, csupán a letöltéssel és telepítéssel kapcsolatos, valamint néhány instrukció érhető el az MPLAB X honlapján.

Még folytatom…

Visszalépés a jegyzetekhez