Vadetető vezérlés

Frissítés: 2015.12.01.

Egy ideje már nem történt jelentős fejlesztés ezen a modulon, hiszen lassan már tényleg minden olyan része optimálisan van kialakítva, hogy további újítást nem igényel. 2012 óta tart a fejlesztése, viszont hosszú ideje már változatlan tudással és megbízhatósággal működik sok-sok legyártott darab belőle. Úgy gondoltam, hogy a NYÁK panelt talán gazdaságosabb lenne már gyártatni, minthogy én készítem minden darabhoz egyenként. Kissé időigényes tevékenység, meg hát mostanság egyre több fejlesztéssel foglalkozom, így erre már kevesebb idő jut. Úgy döntöttem, hogy ha már gyártatok a további darabok építéséhez panelt, akkor az legyen 2 oldalas, így a modul mérete jelentősen csökkenthető, ami gazdaságosabbá teszi a gyártást.

Ami esetleg említésre méltó átalakítás lehet még, az a biztosíték normál, 5x20mm-es típusra cserélése, ugyanis fordult elő, hogy a modulok kimenetét túlságosan megterhelték, ami a biztosíték kioldásához vezetett. A körtokos biztosíték kevésbé olyan elterjedt, mint az üvegtokos társa, így ennek cseréje ésszerűnek tűnt. Természetesen ez is foglalatban található, így egy esetleges cseréhez nincs szükség szerszámra.

Terveztem tehát egy teljesen új panelt az eszköznek és pár darabot gyártattam belőle arra az esetre, ha valaki szeretne belőle magának. Az áramköri felépítése változatlan, valamint a megszokott funkciók is megmaradtak.

Az új modul az új weboldalon tekinthető meg meg nagy méretben, illetve ott lehetőség van az azonnali megrendelésre is.

Frissítés: 2013.09.12.

Az áramkör időközben ismét átalakításon esett át, ezzel a modul gyakorlatilag elérte végleges hardveres kialakítását. A vezérlőáramkör és a kijelzők alacsonyabb tápfeszültségről működve a korábbinál is jóval kevesebb áramot felvéve működnek. Ezzel együtt a tápegység áramköre is átalakításra került, egyszerűbb és stabilabb alkatrészekkel lett kialakítva. Szoftveres fejlesztések tekintetében lényeges kiemelni, hogy a kijelzők készenlétben teljesen kikapcsolnak és csak egy villogó pont jelzi az óra működését, ezzel is csökkentve az áramfelvételt.

A készülékből elérhető egy extended, vagy pro verzió, ami a 3 kapcsolási időn túl további 6 kapcsolási időt tud kezelni, így 24 óra időtartamra összesen 9 bekapcsolást lehet programozni.

A képen látható áramkör utánépítése ide kattintva megrendelhető!

Használati leírás

P1050794_525x700

P1050797_700x525

P1050799_700x525

***

Frissítés: 2012.10.10.

Az utóbbi konstrukción újabb fejlesztéseket végeztem. Mivel akkumulátoros tápellátásra lett tervezve a modul, a kritikus feszültségszintre figyelmeztető jelzést a korábbi egységeken egy vörös LED biztosította. Ez továbbra is megmaradt, viszont a menübe bekerült egy feszültség mérő funkció is, melyhez lépve leolvasható az akkumulátor aktuális töltöttségi szintje. Ezt időközönként figyelve pontosabb képet lehet kapni arról, hogy az akku mennyire merül, illetve mikorra várható annak feltöltése, cseréje.

***

Frissítés: 2012.08.04.

Újabb fejlesztések történtek az áramkörön, mivel a korábban használt kijelzőkből már nem sikerült továbbiakat beszerezni. Nagyobb kijelzők kerültek beszerelésre, illetve a kijelző meghajtása teljes átalakításra került, valamint a korábban használt PIC16F689/690-es mikrokontrollerek helyett a vezérlést már PIC16F684 végzi.

A tápfeszültség tartománya a legelső verziónál még nem, de az 1.1-es verziótól kezdve már 15V-ig ki lett terjesztve. Az új időzítők így már 3,6V-tól egyészen 15V-ig képesek üzemelni, ezáltal 6 és 12V-os akkumulátorokról egyaránt működőképes az eszköz. Elméletileg 15V feletti tartományban is működőképes lenne kb 20V-ig, de a tápegység stabilizátor IC ilyenkor már túl nagy hőt termel ahhoz, hogy hűtőfelület nélkül sokáig üzemeltethető lenne.

A program is jelentősen át lett alakítva, de a funkciók nem változtak, viszont a szoftverbe beépítésre került egy energiatakarékos funkció, ami akkus táplálásnál nagyon fontos és hasznos. A beállítást követően, ha a gombok 20 másodpercig érintetlenek, a kijelző alacsony fényerőre kapcsol, ezzel az energiafogyasztás drasztikusan lecsökken. Az üzemi áramfelvétel 12V-on közelítőleg 70mA, ez persze állandóan változik, ahogy az óra működik. Energiatakarékos módban ez az áramfelvétel 11mA körüli értékre esik vissza. Ez több mind 80%-os energiamegtakarítást jelent!

Képek az új modulról:

***

Korábban írtam:

Ezt az időzítő áramkört kifejezetten vadetetőbe történő beépítésre fejlesztettem ki. Gyakorlatilag egy egyszerű időzítő áramkörről van szó, ami beépített valós idejű órával rendelkezik. Az ébresztőórákhoz hasonló módon megadható a bekapcsolás időpontja, hogy a kimenet mikor váljon aktívvá. Az egyik eltérés egy hagyományos ébreszőórához képest, hogy itt egy 24 órás intervallumra összesen 3 időpont is beállítható, így egy nap háromszori etetés is megoldható mindenféle felügyelet nélkül. Persze programozás kérdése és több kapcsolási időpont beállítása is megvalósítható.

A bekapcsolási időpontokon túl beállítható a kimenet aktivitási ideje is, azaz a bekapcsolás pillanatától hány másodpercig maradjon bekapcsolva a kimenet. Ez 1 és 255 másodperc között bármilyen értékre állítható. A bekapcsolási időtartam mindhárom kapcsolási időpontra vonatkozik.

Az első darab 6V-os akkumulátoros üzemre lett kifejlesztve. Beépített akkufeszültség figyelést is tartalmaz az eszköz, így egy LED figyelmeztet, ha a feszültségszint már alacsony és tölteni szükséges az akkumulátort.

A kimenetre a tápfeszültség kapcsolódik rá aktív állapotban, ami legtöbb esetben valamilyen mechanikus szerkezetbe szerelt villanymotort hajt. A motoros hajtásokhoz kialakított kimenet inverz védődiódát is kapott, valamint a tápfeszültséget egy biztosítékon keresztül kapcsolja a vezérlő, így motorhiba, zárlat, vagy szorulás miatti nagy áramfelvétel következtében a biztosíték azonnal kiold, megszüntetve a hibás állapotot. A biztosíték könnyen cserélhető, ha a panel jól hozzáférhető helyen került beszerelésre. Az áramkör akár 20A áram kapcsolására is képes. Elméleti határa 60A, de a beépített félvezető eszköz hűtés nélkül ennyit már nem tud elviselni. A legtöbb motor 1-2A áramot vesz fel, ezek számára bővel elegendő ez a kapcsolás, illetve hiba esetére egy 4A biztosíték.

A modul a vadetető szerkezet házába, vagy külön műanyag dobozba a sarkokon kialakított 4 db furat segítségével beszerelhető, az akkumulátor és a motor bekötése a NYÁK sorkapcsokba egyetlen lapos fejű, megfelelő méretű csavarhúzóval pillanatok alatt elvégezhető. A három nyomógomb segítségével az óra és a kapcsolási időpontok, valamint a kapcsolási időtartam is egyszerűen beállítható.

Képek az áramkörről:

Vissza a kapcsolásokhoz