Időzített exponálás vezérlő

Az oldalamon már korábban közzétettem egy hasonló áramkört. Ezúttal a korábbi eszköz egy bővített és kissé átalakított változatát építettem meg. A korábbi áramkör logikai kapukból és tárolókból készült. A mostani kiadás viszont már mikrovezérlő segítségével valósult meg. A funkciók és beállítható értékek éjszakai, hosszú záridős fotózáshoz lettek optimalizálva.

Funkciók és használat

Az eszköz használata rendkívül egyszerű. Igyekeztem egyszerű megjelenítési módot választani, melyhez egyszerű kezelhetőség is társul. Az eszköz bekapcsoló gombot nem tartalmaz, tápfeszültség alá helyezéskor azonnal használható. Belső telepet nem tartalmaz, a működéséhez szükséges 12V DC feszültséget hálózati adapterből, vagy külső tápegységből nyeri. Ha az áramkörre lesz további érdeklődés és igény, akkor telepes változat is készülhet belőle, ami abszolút hordozhatóvá teszi a készüléket.

Ez a konstrukció három paraméter egymástól függetlenül történő beállítását teszi lehetővé. Megadható az exponálási idő hossza fél perc és négy perc között 30 másodperces lépésekben. Összesen 8 előre beállított opció választható. Ez az az idő, amíg a kimenet aktív, azaz a fényképezőgép rekesze nyitva van. A hosszú exponálási idők éjszakai állványról történő fotózáshoz készültek. Négy rögzített érték közül választható az exponálási idők közötti szünetek hossza. A követési idő 5 és 20 másodperc között választható 5 másodperces lépcsőben. Amikor egy kép elkészül és bezáródik a rekesz, ez a paraméter határozza meg, hogy mennyi idő múlva kezdődjön az új kép készítése. Mivel a vezérlés folyamatosan készít képeket, az önállóbb működés érdekében beállítható a készített képek mennyisége is. Így a beállítást követően a készüléket magára hagyva, az eszköz magától felügyeli a folyamatos és a kívánt képmennyiség után magától kikapcsol. A képek mennyisége 10 és 40 között választható 10-es lépcsőben, összesen négy opcióban.

A paraméterek beállítását az opció gomb megnyomásával indíthatjuk. Első alkalommal a LED, az exponálási idő oszlopban kezd el villogni, így választható ki a beállítás gomb segítségével a kívánt érték. Az opció gomb újabb megnyomásával a követési idő, majd a képek mennyisége válik kiválaszthatóvá. A kívánt értékekre a beállítás gombbal léphetünk. Ha minden értéket sikerült megadni, az opció gombbal kilép a vezérlés a beállítások részből és a készülék alaphelyzetben áll. Beállítás alatt nem használható a szünet és az exponál gomb. Az exponálás indításához az exponál gombot szükséges megnyomni. A gomb mellett elhelyezett LED narancs színnel világítani kezd. Ez jelzi, ha a fényképezőgép rekesze nyitva van, azaz éppen képkészítés zajlik. A követési idő mérésének fázisában, a LED kialszik. Ha a beállított mennyiségű kép elkészült és több mint 20 másodperc elteltével az exponálást jelző LED nem világít ismét, akkor a folyamat befejeződött a készülék alaphelyzetbe került. Az időzített képkészítési folyamat bármikor leállítható az exponál gomb megnyomásával. Ekkor a kimenet kikapcsol, majd újabb indításnál az időzítések és a képszámlálás előröl kezdődik. Mivel hosszú időzítések is megadhatóak, előfordul, hogy a körülmények működés alatt megváltoznak. Ilyenkor az időzítés felfüggeszthető a szünet gomb megnyomásával. A szünet alkalmával a kimenet amennyiben aktív volt, azonnal kikapcsol, majd a kijelzőn az a beállított érték fog villogni, ami éppen mérés alatt meg lett szakítva. A szünet állapota a LED villogásából látható. A villogás a beállításkori villogás sebességének duplája, így különböztethető meg a két állapot egymástól. A szünet befejezéséhez a szünet gomb újbóli megnyomása szükséges, ekkor az időmérés folytatódik tovább, viszont a pontos exponálási idő miatt, ha a mérés aktív kimenet esetén lett megszakítva, a kimenet csak a következő periódusban fog ismét aktívvá válni. A szünet befejezhető az exponál gomb megnyomásával is, ebbe az esetben a készülék alaphelyzetben áll. Exponálás alatt a paraméterek nem változtathatóak meg, azaz az opció és a beállít gomb tiltva vannak időmérés alatt.

Felépítés és működés

Az időzítő lelke egy PIC16F628 típusú mikrovezérlő. Ez végzi az időmérést, a beállított értékek tárolását, valamint adatok küldését a kijelző felé. A kijelző értéke 4 bites bináris kódban olvasható le a kimenetről. Ezt a kódot egy 4->16 dekóder IC fogadja, ami a 16 LED-et működteti. Az órajel a mikrokontroller oszcillátorából kerül le a TMR0 időzítőn keresztül, melynek segítségével hardveres és szoftveres úton előáll az 1 másodperces jel. Ezt a jelet számolja a program. Exponálás alatt előre beállított regiszterértékekkel hasonlítja össze a vezérlő a mért időt, és ennek megfelelően történik a kimenet vezérlése. A nyomógombok feladatai megszakításrutinokban vannak definiálva. A főprogramnak gyakorlatilag csak a kijelzés és az időegyeztetés a fő feladata. A kimenet egy relét kapcsolgat, melynek a kontaktjai ki vannak vezetve a készülékház oldalára a tápcsatlakozó mellé egy 2,5mm-es jack csatlakozó formájában. Ide csatlakoztatható a vezérelt fényképezőgép.

Külső

A készülékház kézi használathoz lett kiválasztva, a csatlakozási pontok és a kezelőszervek is ennek megfelelően lettek kialakítva. A ház anyaga ABS műanyag, oldalt gumírozott borítás teszi kényelmesebbé a kézben tartását. Az előlap nyomdai úton készült, vékony víztiszta öntapadós fóliára.

Vissza a kapcsolási rajzokhoz